Parterapi i Hillerød og Ålsgårde

Mange par er ikke vidende om, at forelskelsesfasen ofte kun varer ca. 3-12 mdr., og at drivkraften i fasen handler meget om hormoner, der dannes i kroppen pga. tiltrækning/polarisering, og at når den begynder at aftage, er det ikke nødvendigvis et bevis på et dårligt match. Naturligt nok vil nyhedsinteressen og hormonerne falde lidt til ro, og det som det mere handler om, er det der sker eller mangel på samme mellem parret. Mange er ikke klar over, at kærlighed og et lykkeligt parforhold kræver en bevidst indsats for at kunne bevare lykke, glæde og lyst. Intet sker af sig selv – hverken det gode eller det dårlige.

De fleste vælger parterapi, når konflikter, kriser og skænderier er en realitet i parforholdet. Ofte er det uopfyldte behov, der ligger til grund for de opslidende konflikter. Måske oplever du eller jer begge, at kærligheden og opmærksomheden fra din partner ikke er lige så intens som før. Måske føler du dig afvist af din partner. Jeres forhold er måske blevet til en institution, hvor det mere er rammen om pligter, børn, arbejde og hverdag end boblende spontanitet og samvær. Det går udover nærværet, intimiteten og sexlivet. Det at kunne tale, lytte og forstå hinanden rigtigt kan være et stort problem og føre til mange misforståelser, skænderier og sårede følelser. Har der været utroskab i jeres forhold, kan følelser som svigt, mistillid, frygt, smerte, vrede, afvisning, ked af det hed og angst være med til at påvirke og nedbryde den fine og dyrebare kontakt mellem jer og dermed jeres forhold.

Parterapi kan også være for jer, der måske lige er blevet forældre eller er teenageforældre/børnene er fløjet fra reden, og der er opstået et tomrum i forhold til det bare at være jer to. I kan have økonomiske problemer, krævende job og have svært ved at finde en balance i tingene. Men det kan også være, at I bare ønsker mere indsigt og redskaber til at skabe et endnu bedre parforhold, end I allerede har i forvejen.

Parterapi handler rigtig meget om det, der foregår i mellem jer – dvs. jeres samspil. Hvad er det, der sker i jeres parforhold, og hvad gør I, når det går galt? Hvad bidrager I med hver især og hvorfor? Hvad kan I gøre anderledes. Hvorfor er I egentlig sammen og hvad er jeres formål? Lever I efter formålet eller er det som om tilfældighederne og automatiske uhensigtsmæssige reaktioner styrer mere end I gør? I parterapi kommer I bl. a. til at kende og forstå hinandens verdener og reaktioner, forstå vigtigheden af at tage ansvar for dig selv og det du bidrager med til parforholdet, samt tilegne jer forskellige værktøjer til at hjælpe hinanden kærligt og hensigtsmæssigt i processen til et lykkeligt parforhold. Vedvarende kærlighed og lykke sker ikke automatisk, men må skabes og næres hver dag.

Uanset hvorfor og hvordan, kan kaos og kriser blive vendepunktet i jeres parforhold. Glæd dig og vær taknemmelig over din partner. Tag ham/hende i hånden og begynd et nyt parforhold med udgangspunkt i netop jeres krise.

Hver krise udløses af noget forskellig – fx:

Jalousi, surhed, lukkethed, længsler og savn, krav og forventninger, dårlig eller ingen kommunikation, skænderier, konflikter, ensomhed og forladthed på trods af at være i et forhold, hævn, straf, nedgørelse, skyld og skam , erotik, nærvær og intimitet, brudte løfter, sløvhed, fjern, rastløshed, uenighed, opdragelse af børn, skilsmisse, kan ikke være sig selv, løgne og hemmeligheder, lysten der er forsvundet, kedsomhed, ikke at blive set og værdsat, misundelse, manglende støtte eller interesse, forskellig lyst, graviditet, ingen polaritet…..

Så hvad er jeres problemer og hvad har I brug for, for at få et kærligt forhold?

Tanken om at gå I parterapi kan få mange til at løbe skrigende bort. Hvad kan det nytte eller vi kan selv klare vores udfordringer, er typiske reaktioner. Ofte mener vi jo selv, at vi er helt perfekte, og det er den anden der skal laves om. Men der skal to til en tango. Dvs. at det hverken er den ene eller den anden der er forkert, men det der foregår mellem jer som par, der skal justeres. Det er et spændende arbejde og en fantastisk investering, man aldrig kan fortryde! Pia Mangaard Lintrup, Parterapeut og ID Lifecoach.